Sådan monterer du en forstærker...

Denne vejledning viser hvordan man monterer en 4 kanals forstærker
med to højttalere og en subwoofer.
Hvad skal vi bruge ?
Det er ret ærgerligt at stå en søndag hvor alle forretninger har lukket, og finde ud af at man mangler noget, for at kunne montere det hele færdigt, så vi starter lige med et resume af, hvad der skal huskes.
Tjekliste
2 sæt phono kabler(Længden skal være som afstanden fra radioen til forstærkerens placering)
Et pluskabel på længde med afstanden fra batteriet til forstærkerens placering, (Tykkelsen afhænger af hvor kraftig forstærkeren er. Se tabellen)
En stump stelkabel max 50-100 cm. (Det er vigtigt at det er samme tykkelse som plusledningen)
3 sæt Højttalerkabler (lange nok til at lægge pænt imellem forstærkeren og højttalerne samt subwooferen)
1 stk. sikringsholder med sikring
(størrelsen skal være samme som summen af begge dem i forstærkeren + evt 10%)
6 stk.Ring-sko og 6 stk. højttaler-sko til højttaler ledningerne,
3 ringsko, 1 Plus-Ringterminal samt 1 Stel-Ringterminal til strøm ledningerne. Nogle stribs eller anden form for kabelholdere.


Montering af Pluskablet.
Allerførst klippes max. 20 cm af Plus kablet. I den ene ende monteres Plus-Ringterminalen og i den anden ende monteres Sikringsholderen. Sørg for at sikringen ikke sidder i sikringsholderen. Det er meget vigtigt ikke at montere sikringen i sikringsholderen, før vi er helt færdige med hele monteringen
Plus-Ringterminalen monteres på pluspolskoen på Batteriet og Sikringsholderen skrues fast i motorrummet max. 20 cm. væk fra batteriet. I den anden ende af sikringsholderen monteres så resten af Plus kablet, som herefter føres i førersiden af bilen, hvor bilens øvrige ledningsnet ligger, ned til forstærkerens påtænkte placering. Ved gennemføring af kablet fra motorrum til førekabine, skal kablet føres igennem enten et eksisterende hul med gummiprop, eller man kan bore et nyt hul, og montere en gummiprop i dette. Det er somme tider nødvendigt lige at udvidde hullet i gummiproppen, det gøres let med en hobbykniv eller skævbider. Hvis kablet ikke føres igennem en gummi prop, risikerer man at det skæres i stykker af metallet og kortslutter.

Montering af Phonokabler.
Bag på radioen finder du linjeudgangene, hvori phonokablet skal monteres. På nogle radioer er der dobbelt linjeudgang, og det betyder at vi kan føre begge linjesignaler ud fra radioen.
Bag på radioen finder du også en automatiske antenne udgang, eller forstærkerudgang, oftest er denne ledning blå. Der skal komme strøm fra ledningen når radioen tændes, sådan at forstærkeren tænder samtidig med radioen.
Phonokablerne skal trækkes i passagersiden af bilen, for at undgå støj fra de øvrige ledninger. Det bedste er at føre kablerne under gulvtæppet, og hvis man løsner skinnen i bunden af døråbningerne finder man tit her en perfekt kabelførings kanal. Hvis man vil være rigtig grundig, kan man lægge kabelføringskanaler ned langs begge sider af bilen. Nu er alle ledningerne trukket ned til forstærkerens placering.
Placering af
Forstærker, Højttalere og Subwoofer.

Forstærkeren kan i nogle tilfælde godt skrues fast på subwoofer kabinettet, ellers skrues den fast op af bagsædet eller siden.
Højttalerne og Subwooferen monteres det ønskede sted.
Når Forstærkeren, Højttalerne og Subwooferen er placeret, ved vi hvor lange Højttaler-kablerne skal være.

Montering af ledninger på Forstærkeren

Plusledningen som er trukket helt oppe fra batteriet (Rød) monteres i en ringkabelsko der skrues fast på forstærkerens plus terminal. (+ 12Volt)

Styrestrømmen altså ledningen der løber fra radioene Automatiske antenne- eller forstærkerudgang (Blå) monteres i en ringkabelsko der skrues fast på forstærkerens styrestrøms terminal (AUT eller RM)

 

På stelkablet monteres en ringkabelsko i den ene ende og en stelsko i den anden ende.
Ringkabelskoen skrues fast på forstærkerens minus (GND) terminal og den anden ende føres ud til siden og boltes fast direkte ned mod metallet i bilen. Det meget vigtigt at slibe stedet frit først, så man har kontakt til det rå metal. Det er meget vigtigt at ledningerne sidder ordenligt fast i skoene, så man ikke kan trække dem ud.


Phonokablerne monteres henholdsvis et sæt på kanal 1 og 2, og det andet sæt på kanal 3 og 4.
 
I de tilfælde hvor der kun en enkelt linjeudgang, fører vi et phonokabel fra radioen og ned til forstærkerens placering, hvor vi så deler signalet med et Y kabel. Det ene Y kabel monteres til kanal 1 og 3 og det andet Y kabel monteres til kanal 2 og 4.

På alle 3 sæt Højttalerledninger skal der nu monteres Ring-sko i den ene anden og Højttaler-sko i den anden ende.
Fra Forstærkerens Kanal 1 og 2 føres kablerne (Sølv og Guld) ud til de almindelige højttalere, og fra Forstærkerens Kanal 3 og 4 føres de (Ceriserøde) til Subwooferen. Læg mærke til at du benytter Kanal 3’s Plus og Kanal 4’s Minus, hvis du kun har een Subwoofer, har du derimod 2 subwoofere føres det ligesom på højttalerne.
Knappen med subfilter for kanal 3 og 4 sættes til.
Frekvensfilteret, hvis der er et, skal sættes til High på Kanal 1 og 2, og sættes til Low på Kanal 3 og 4Der står altid på forstærkerens udgangsterminaler, hvad der er plus og hvad der er minus, og kan du ikke se det på dine højttalere, er det tit den smalle sko på højttaleren der er minus.

Tips!
For at finde plus og minus på en højttaler, kan du med et 9 volt batteri sætte ledningerne fra højttaleren ned til batteriet. Membranen skal gå udad i det øjeblik hvor ledningerne sættes på batteriet, for at plus på batteri er plus på højttaleren.

Det allersidste vi nu skal gøre, er at montere sikringen i sikringsholderen, og så er vi klar til den spændende afprøvning af anlægget.
God fornøjelse.
   

Sidst opdateret d. 21.12.2011