Sådan bygger du et subwoofer kabinet...

Et subwooferkabinet kan bygges og se ud på mange forskellige måder. Vi vælger et lukket kabinet med skrå bagside, netop fordi vi ikke øsnker, at det skal blive for stort eller fylde for meget i bagagerummet.

 

Inden vi går igang

Inden vi går igang samler vi alle de ting sammen, som vi skal bruge; en 10" subwoofer, en 19mm spånplade, en højttalerterminal, en meter stof, en æske 4,0 x 60 skruer, en bøtte trælim, en tommestok, en hammer, en blyant, en kabinetberegningstegning, et hulbor, en skruemaskine, en stiksav og masser af hobbysknive.

 

Og hvorfor så spånplade?

Mange tror at MDF plader er bedre, men de svinger for meget med i de høje frekvenser. En spånplade er mere lyddød helt nede fra de meget lave frekvenser.

 

Lim på kanterner hvor det skal samles.
Det er meget vigtigt, at vi smører limen på begge flader, der hvor de udskårne plader skal limes sammen, samt at fordele limen grundigt. Når kabinettet er limet sammen, skal vi også skrue det sammen, og det gør vi med ikke mere end 8-10 cm´s mellemrum imellem hver skrue. 
 

 

Så kommer turen til at få skåret hullerne ud til bassen og terminalen.

Til terminalen er det meget nemt gjort med et hulbor i den rigtige størrelse. 
Til subwooferen tegner vi først en cirkel der hvor hullet skal være. Har man en opasser der er stor nok, er det let nok, men ellers kan vi bruge en skrue, en strips og en blyant. Stripsen sættes fast på blyanten, radiusen af højttaleren d.v.s. halvdelen af diameteren, måles fra blyanten og ind på stripsen, og der skruer vi skruen igennem, ned i midten af hvor hullet skal være. Derefter kan en stivsav klare hullet.

 

Montering af filt eller nappa.

Montering af filt eller nappa, eller hvad man bu ønsker, bliver pænest hvis vi starter i bunden af kabinettet. Vi lægger filten på bordet med vrangsiden opaad, og sætter kabinettet ovenpå ca. halvt ind over kanten af filten. Når den står lige og vi har sikret os at filten er langt nok til at nå hele vejen rundt om kabinettet, sprøjter vi lim på den side der vender ud mod filten. Den limede side lægges ned på filten, før næste side limes og igen lægges ned på filten. Når vi er hele vejen rundt ender bi i bunden af kabinettet og det overskydende filt skæres væk med en hobbykniv. Så har vi en pæn samling i bunden af kabinettet, som evt. kan hæftes med hæfteklammer, men det skulle ikke være nøsvendigt, hvis der er brugt lim nok. Siderne bliver pænest, hvis de bukkes ind mod midten og skæres til, efter hinanden, med rigelig brug af lim så samlingerne ikke går op. 
Nogle skærer alle fire sider som trekanter, andre bruger den ene side til at dække det meste af enden.

Det er let at mærke uden på filten, hvor hullerne til højttaleren og terminalen i kabinettet er. Med en hobbykniv skæres filten hele vejen rundt langs med kanten af hullet.

 

Fastlodning af ledningerne på terminaler.

På indersiden af terminalen loddes ledningerne til højttaleren fast, før den sættes fast i hullet. Det er lidt stramt af få den i, så vi bruger siden af en hammer for at hjælpe den ind på plads. Ledningerne der er loddet på terminalens inderside, skal nu forbindes til højttalerens terminaler. Det er meget vigtigt at holde øje med hvilken der er plus og hvilken der er minus. Den ledning der er loddet på terminalens røde side, skal loddes på højttalerens plusterminal, og den der er loddet på terminalens sorte side, skal loddes på højttalerens minusterminal. Hvis der ikke er røde og sorte markeringer på højttalerterminalerne, er det oftest den tyndeste terminal der er minusterminalen.

 

Så er kabinettet færdigt

Så er kabinettet færdigt, og det store øjeblik er kommet, hvor vi skal have den ud i bilen til afprøvning. Bilen bliver fyldt med de herligste dybe toner. Selv sådan et lille kabinet, som vi her fik bygget, er utroligt effektivt og der er stadig masser af plads tilovers i bagagerummet. Det er en succes.

 

 

1.
Vi starter med en spånplade 
(her skåret til på forhånd), subwooferen, lim, tegning og værktøj

2. 
Det er vigtigt at vi fordeler limen grundigt på begge plader, 
der hvor de skal samles.

3. 
Cirklen til højttalerhullet, 
kan evt. tegnes  ved at skrue en skrue i midten med en strips, sat fast på en blyant.

4.
Så er der skåret ud til subwooferen samt til terminalerne bag på kabinettet. 

5.
Med filten klippet til og klar 
skal limen sprøjtes på kabinettet, 
en side af gangen.

6.
Når filten er limet på, 
skæres der ud i hullet 
til subwooferen.

7.
Tilslutningsterminalen bankes på plads i kabinettet.

8. 
Sidste skrue skrues i subwooferen, og kabinettet er hermed færdigt.


© Copyrigt: Joan Lynegaard, maj 1998